Thursday, October 2, 2014

Flowers in the window...

Assalamualaikum & salam Jumaat....
Bunga telang/Clitoria's in the window

Pagi tadi, ketika membuka tingkap rumah tetiba kuterpandang bunga telang menumpang di pasu bunga hoya, telahpun mengeluarkan beberapa kuntum bunga, sekaligus lagu "Flower's in the window" dendangan kumpulan Travis yg pernah menjadi salah satu playlist lagu2 kegemaranku masa buat assignment time study di Uitm KK secara automatik bermain2 dlm ingatanku. Wajah2 rakan baik satu persatu muncul di dlm sanubari. Wow sdh hampir 10tahun kutinggalkan zaman belajar, begitu cepat masa berlalu. Kawan2ku pun skrg ramai dh berkerjaya dgn jayanya...
Pokok bunga telang menumpang di pasu bunga hoya.

"hmmm...sedap jugak bunga telang ni jika dibuat teh utk mengurangkan sakit ulser di mulutku ini, penyakit warisan keluarga ini perlu kuubati dgn segera memandangkan stok bunga telang berlambak di kebun sejemput di tepi rumah, ditambah pula dgn pokok baru yg tumbuh menumpang (senang sungguh benihnya bercambah), sedikit sebanyak memudahkan kerjaku utk ambik je dari tingkap, malas nak keluar rumah, tapi hanya utk hari ni je, esok kena ambil di luar juga hehe....Ku petik 3 kuntum bunga telang, cuci dgn bersih, & terus terjunkan ke dlm cawan berisi air panas. Tunggu sehingga air suam2 kuku ditambah dgn sedikit madu asli, baca basmalah & salawat 3x kemudiah slrupppp....


Teh telang mengurangkan sakit ulser mulut.

Antara khasiat bunga & daun telang yg kuketahui, air rebusan/teh bunga telang dpt mengurankan rasa sakit ulser mulut & meredakan masalah insomnia selain drp itu utk melegakan sakit kepala masukkan bunga atau daun kacang telang dlm bantal & bolehlah tidur.... 


 Flower's in the window by Travis


Utk pembacaan lebih lanjut tentang khasiat bunga telang bolehlah click:-






No comments:

Post a Comment