Wednesday, October 8, 2014

Tumbuhan Hiasan?


Assalamualaikum....
Tumbuhan hiasan apakah ini? ada sesiapa yg tahu nama pokok hiasan renek berdaun merah2 kehijau-hijauan, berbunga putih seperti kelopak2 bunga butang putih ini?

Bunga.
Tumbuhan hiasan cantik yg masih x kukenali ini amat mudah ditanam dgn menggunakan keratan batang, hanya rendam dlm air je bahagian bawah keratan batang tersebut & dlm masa seminggu akar2 kecil akan muncul, & bolehlah ditaman. Boleh juga ditanam direct ke tanah :) Pokok ini juga amat sesuai ditaman di bawah cahaya matahari terik & separa lindung. Warna merah daunnya akan lebih terserlah...

Daun.
Tumbuhan hiasan di depan rumahku.



 Juga cantik ditanam di dalam pasu. :)


16 comments:

  1. salam...biasa jumpa tapi tak tahu nama tumbuhan ini....singgah dan follow sini

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks for dropping by Nasa mulia :)

      Delete
  2. Biasa tanam dikampung, tapi sekarang jarang jumpa lagii...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Julie pun x pernah jumpa pokok ni time d kampung, pindah sini barulah jumpa pokok ni hehe...

      Delete
  3. betul sud@is dulu2 di Kedah banyak orang tanam buat border/landscape dirumah. Tapi masa tu daunnya jenis yang agak besar. Color pun masam..la ni dah di hibrid kut..cantikkan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. oooo org dulu2 suka tanam pokok ni ye kak, nak juga Julie tengok pokok yg mcm kakak mentioned tu :) thanks utk info tu kak :)

      Delete
  4. cantiklah julie,, kombinasi kaler merah dgn bunganya warna seakan2 kuning cair.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang cantik Nor, lagi cantik bila kita dedahkan pokok ni dgn cahaya matahari, merah daunnya lebih terserlah. senang je tumbuh & jaga :)

      Delete
  5. Ros Jepun tu tak kisah pula duduk kongsi dalam satu pasu ya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ros jepun ni, rata2 yg Julie tanam, Julie share2kan je dlm pasu2 bunga lain kak hehe...ada gak peneman pokok2 bunga tu :p

      Delete
  6. Replies
    1. Betul2..memang edible...Julie dh tahu nama pokok ni "Joy weed" Rumpai riang :)

      Delete
  7. Mcm spesis pokok puding..tp ada bunga...asalkan cantik ok jer tanam kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mcm puding juga daunnya tapi pokok ni satu family dgn bunga butang, "joy weed" namanya... :)

      Delete
  8. Assalam Julie,

    Cantikla daun dia,merah boleh di jadikan border dan boleh ganti kecantikan bunga. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam Ibu Qistina, terima kasih kerana sudi singgah :)
      memang cantik daunnya, selalunya org yg tanam ni jadikan pokok ni boarder :) warna merahnya tu memang boleh ganti kecantikan bunga hehe....

      Delete