Thursday, September 25, 2014

Bunga Butang, khasiat & Manfaatnya...

Bunga butang/Bunga 40 hari/Globe Amaranth/Gomphrena globosa
Assalamualaikum....Seperti juga post2 yg lepas, kebanyakan bunga2 yg kutanam adalah kesinambungan drp memori2 indah ketika zaman kanak2ku, pengaruh drp ibuku, di mana ibuku adalah seorg yg sangat suka menanam bunga, & salah 1 bunga yg menjadi kegemarannya adalah bunga butang. Bila diingatkan kembali, bunga2 butang ini banyak sekali ditanam ibu & warna yg paling menceriakan suasana laman rumah pada ketika itu adalah bunga butang merah, ungu, putih, & jingga.

Bunga butang yg paling tumbuh & mendominasi di laman rumahku pula adalah bunga butang putih, x sangka pula warna ini yg paling banyak, 2 buah pasu semaian kugunakan utk menyemai benih bunga2 butang ini, sepasu kusemai warna putih & ungu, manakala sepasu lagi kusemai warna lavender lembut & merah jambu. Namun pasu yg mengandungi benih merah jambu & lavender lembut habis digali kucing utk dijadikan tandas. Terpaksalah kuselamatkan benih2 yg telahpun bercambah sekadar yg ada. Syukur alhamdulillah banyak juga pokok2 bunga butang lavender lembut yg selamat, manakala warna merah jambu semuanya x survive :(

Bunga2 butang di laman rumahku :)

Bunga butang putih
Bunga butang "Smooth Lavender pink"
Bunga butang "Lavender"
Bunga butang ungu.
Bunga2 butang yg tumbuh dgn suburnya di laman rumahku ini amat menarik perhatian serangga terutamanya rama-rama, berbanding dgn bunga2an yg lain. Selain drp itu cicak mengkarung juga suka memanjat di batang2 & dedaun pokok bunga butang, krn terdapat banyak makanannya iaitu rama2 :p

Bunga butang amat sesuai ditanam bagi sesiapa yg mengemari rama2.

Cicak mengkarung di rimbunan pokok2 bunga butang.

Selain drp itu bunga butang juga amat sesuai dijadikan "drying flower", potpouri ataupun "Fresh Flower arrangement". Bunga ini amat sesuai ditanam di kawasan yg terdedah kpd cahaya matahari penuh ataupun separa naungan. Bunga akan kurang dihasilkan jika ditanam di tempat yg redup.

Bunga butang juga memiliki khasiatnya tersendiri, & salah 1 cara utk memperolehi khasiatnya dgn mudah adalah dgn membuat teh bunga butang. Kupilih bunga butang warna ungu krn warnanya yg lebih menyerlah & lazim dibuat teh, kpd pengemar2 teh bolehlah cuba buat teh bunga yg berkhasiat & menyegarkan ini. Teh bunga yg x pahit & mempunyai sedikit rasa manis.


Teh bunga butang ungu segar.

Cara membuatnya....
utk secawan teh, hanya gunakan 250ml air panas, rendamkan 2-5 kuntum bunga butang ungu segar yg telah dibasuh, selama 3-5 minit, tapis dan bolehlah diminum ketika suam.  Boleh juga dicampurkan bersama2 dgn teh bunga2an yg lain ataupun dgn teh jenis daun. Juga boleh ditambah dgn 1/2 sudu teh madu asli utk menambahkan sedikit kemanisan.


Khasiat bunga butang.
  • Kelopak bunga butang kaya dgn phyto-nutrien, anti-oksidan (anti radikal bebas), Vitamin A, B & kumpulan Vitamin B.
  • Mineral spt Germanium, Selenium semulajadi,  zat besi, zink, kalsium, Manganese, Potassium, Phytesterol Saponosides, & beberapa asid amino yg lain.
  • Kelopak bunga butang kering yg dilembabkan dgn sedikit air & diletakkan di bahagian bawah mata dapat digunakan utk menghilangkan eyebag/kantung mata & memudarkan lingkaran gelap di bawah mata. Letakkan kelopak bunga butang lembab setiap hari sehingga nampak perubahannya.
  • Teh bunga butang juga boleh diminum utk mengurangkan stress, krn khasiatnya yg menenangkan serta memberikan tenaga kpd sarat & juga otot. Keletihan & keagrassifan juga dpt diatasi,
  • Baik utk sistem penghadaman & meningkatkan konsentrasi. 
  • Baik utk kesihatan kulit.
  • 10 Kuntum bunga butang ini direbus  dgn 500ml air & minum sebanyak 3 kali sehari sbg ubat utk asma bronkial.
  • Utk mengubati penyakit kencing tak lawas, rebus sebanyak 3-10gm bunga butang (8-15 kuntum bunga butang) & diminum airnya.
  • Anggota badan yg sakit akibat lebam/bengkak/luka juga dpt diubati dgn menggunakan beberapa helai daun bunga butang yg dihancurkan sehingga menjadi pes, ditampal pada bahagian yg sakit & kemudian ditutupi dgn daun bunga butang yg masih segar.
     
Benih bunga butang.
Bunga butang memang berkhasiat, selain drp itu menanamnya di laman rumah juga dpt memberikan keceriaan serta menambahkan kecantikan di laman rumah.

P/S: Siapa ada benih bunga butang warna merah? Jualkan kpdku ya...thanks (email: roslizah22@gmail.com)

Membaca jambatan ilmu, tambahkan pengetahuan tentang bunga butang:-

20 comments:

  1. wah tak sangka banyak betul khasiat bunga butang,,sy ingatkan bunga hiasan semata,,bestnya boleh buat teh juga!tq share info sis julie,,tak sabar sy nak tanam,,kaler teh pun sungguh memikat hati laa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mmg banyak khasiat bunga butang ni Sis selain mencantikkn laman, share2kan je, sama2 kita berkongsi knowledge :) nnti bila benih bunga butang tu dh sampai dgn Sis inform Julie ya...thanks hehe...

      Delete
  2. Assalam...memang cantik pun bunga butang ni...apalagi jika ditanam rapat2 bergabung dua tiga warna..ada yer warna merah? Bunda tak pernah tengok lagi...

    Bunda baru tahu bunga butang juga ada khasiat dan boleh dibuat teh seperti beberapa jenis bungaan yg lain..

    Lepas ni insyaAllah bolehlah bunda cuba cari dan tanam...bukan saja cantik tapi boleh dibuat minuman berkhasiat...tak sia2...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam warahmatullah Bunda, terima kasih banyak2 sebab sudi singgah d blog ni :). mmg ada bunga butang color merah & Julie sdg mencari benihnya. mmg x sia2 ditanam bunga ni Bunda, cantik & berkhasiat...

      Delete
  3. great info! betul2 tak tahu bunga butang ni edible dan byk khasiat...rugi tak tanam ni...jenis smooth pink lavender n lavender tu sgt menarik dan tk penah jumpa sebelum ni...
    julie jual tak benih tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks kak @na, sama2lah kita berkongsi ilmu :), kakak nak ke? email Julie ye...roslizah22@gmail.com, benih2 bunga butang tu pun dh banyak Julie harvest.

      Delete
  4. Salam Julie, Semaian bunga putih pemberian Julie dah pun tumbuh. Masih kecil. Kak ada beli 5 color bunga butang dari Mieyza termasuk warna merah...tapi bentuk pokok berbeza rupa dari bentuk pokok butang yang kita biasa tanam. .tak tau kenapa..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam Warahmatulla Kak Mala, syukur Alhamdulillah semoga semaian bunga butang putih tu tumbuh membesar dgn cantik & subur. Julie dh 2x terlepas rezeki nak dptkan bunga butang color merah ni dr Mieyza, 1st skali habis stok, 2nd time takde stok pula hehe, tapi Julie dh inform dia awal2 kalo ada stok nnti reservekn utk Julie juga hehe, wah bestnya tu kak Mala, pokok bunga butang Jenis lain kot? but still dr family yg sama, x sabar Julie nak tgk pokok2 bunga butang kakak tu membesar :)

      Delete
  5. Dulu ms kecik suka petik wat main masak2..tak tau plk boleh buat teh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Samalah kita Nadia, dulu masa kecik2 pun Julie selalu je petik2 bunga emak buat mainan, sampai emak marah hehe, Julie pun baru juga dpt tahu pasal teh bunga butang ni, http://www.aliexpress.com/item/On-Sale-Herbal-tea-globe-amaranth-flower-tea-30-snafus-Gift-Tea-with-Free-Shipping/891105925.html

      Delete
  6. salam sis Julie..
    benih dah sampai semalam.terima kasih banyak2 yer..

    ReplyDelete
  7. Generasi Ibu kita ni memang dulu bunga butang ini sangat popular.
    Anak-anak yang membesar pula dah mula rindu nak tanamnya jadi popular semula.
    Cantik warna tehnya.

    ReplyDelete
  8. Baru tau banyak nya khasiat pokok bunga butang ni, buat teh lagi...tq info

    ReplyDelete
  9. as salaamu alaykum Julie. Boleh ke nak order benih bunga butang? Saya ada yang ungu shj...email saya kelas_renang@yahoo.com. Terimakasih - Rozeta.

    ReplyDelete
  10. Salam.... saya ada menjual benih bunga butang berwarna Merah & Oren. Hubungi saya di fb page : GO GREEN DISCOVERY ataupun email ke : gogreen.discovery@yahoo.com

    ReplyDelete
  11. Salam.... saya ada menjual benih bunga butang berwarna Merah & Oren. Hubungi saya di fb page : GO GREEN DISCOVERY ataupun email ke : gogreen.discovery@yahoo.com

    ReplyDelete
  12. hi sis.. ada jual benih ka bunga butang tu?

    ReplyDelete
  13. Assalammualaikum.. Saya copy maklumat dari sini. Terima kasih puan atas info.

    ReplyDelete
  14. Assalammualaikum.. Saya copy maklumat dari sini. Terima kasih puan atas info.

    ReplyDelete
  15. Info yg sungguh bermanfaat! Tq ��

    ReplyDelete