Thursday, October 2, 2014

Balsamku sayang....

Kembung/Impatient balsam/touch-me-not

Assalamualaikum, Salam Jumaat, berbalik kpd postku yg lepas berkenaan dgn balsam pada mulanya aku x berapa berminat dgn bunga balsam jenis touch-me-not ni berbanding dgn saudaranya iaitu "Busy Lizzie" (Impatients walleriana), yg pernah kupostkan dlm blogku sebelum ini, tetapi setelah melihat keunikan & keindahan bunganya yg umpama bunga mawar yg sedang berkembang mekar (double petals balsam), maka aku pun mula mencari2 benih balsam ini. (now I'm taking my words back, after falling in love with this touch-me-not balsam's haha..... :p)

Pencarian menjadi mudah apabila Kak Diana "Kebun Bahagia Bersama" ada menjual benih2 balsam yg lebih cantik lagi iaitu bicolor. Semua color yg Kak Diana jual kubeli dan sempat juga kutanam kesemua jenis yg kubeli drpnya & baki benih yg itu kusimpan, namun beberapa hari lepas tu, lebihan benih itu habis dicuri oleh sang Rattus norvegicus, geram sungguh hatiku tetapi syukur Alhamdulillah, setelah beberapa bulan berlalu, kini pokok2 balsam ini telahpun menambahkan kecantikan & keceriaan dgn warna-warninya di laman tepi rumah.

Manakala balsam/kembung single petal pula benihnya kuperolehi drp ibu di Kampung. Banyak sungguh pokok2 balsam yg ditanam ibu, tetapi mostly single petal. Salah satu petua utk menanam bunga2 yg variety warna & berbiji benih spt balsam atau zinnia, bagi mendapatkan warna baru yg pelbagai (bukan warna asal induk) adalah dgn menanam benih bunga tersebut pada hari Jumaat, petua dari Arwah nenekku. & petua ini masih kupraktikkan sehingga kini, & baru2 ini mucul pula balsam selapis warna merah yg tak pernah pun ada sebelum ini, kecuali yg berlapis, syukur Alhamdulillah :)

Koleksi2 balsam kesayanganku...

Single petal...
Balsam Putih

Balsam Magenta selapis

Balsam ungu selapis


Balsam merah selapis.

Bicolor & Berlapis....

Pink
Ungu

Merah Jingga.

Merah putih

Ungu putih

Benih utk dituai...

Benih x sempat nak tuai :p


















17 comments:

  1. wah banyaknya koleksi Julie,,yg merah jingga tu cantik kan! benih yg oleve bagi belum semai lg...nak tunggu hari jumaat jugak lah..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. x banyak sangat ni Sis, sikit2 je hehe...mmg cantik sangat yg merah jingga tu, ngamlah tu semai hari Jumaat, semoga dpt color yg lain skit dr pokok induk, lg best kalo bertukar color jd mcm balsam peppermint lg best :)

      Delete
  2. SO nice!! i pun nak tanam jugak la yang bicolor. really look like roses!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks olive, bicolor mmg cantik, really look like roses! :)

      Delete
  3. Banyaknya variety balsam... nak la yg merah menyala mcam bunga ros tu...kalau ada benihnya jusl kat akak ya!

    ReplyDelete
    Replies
    1. InshaAllah kak, nnti Julie kumpulkan benih merah tu utk kakak ye :)

      Delete
  4. Cantik. Macam2 color Julie ada ya...pokok ni senang membiak ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang mudah sangat pokok ni membiak kak, semai benih x sampai seminggu dh bercambah. itu yg Julie suka sangat tu, Julie ada gak semai benih balsam walleriana tu, dh hampir seminggu dh x jugak bercambah2 lagi, nampaknya lagi mudah semai guna batang dari biji benih :)

      Delete
  5. cantiknya yg dwi color tu Julie, menarik tetarik betul la..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Julie pun sama Kak Sud@is, tertarik sangat rasa mcm nak kumpul semua balsam2 yg ada d dunia ni haha....

      Delete
  6. punya la subur ...tak sempat jatuh ke tanah, benih dah bercambah...yang dwi color n multipetal tu, kalau ada benih lebih, boleh jualkat sy tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Musim hujan mmg senang je benih ni bercambah, even x sempat nak jatuh ke tanah kak :) nnti dh ada stok benih Julie informkn kakak ye, benih ni pun boleh dbeli dr Kak Diana :)

      Delete
  7. Oowh! Balsam ni bunga keembong ye? yanh meletup klua biji2 benih tu...?
    Cantik2...macam2 warna..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu Bunda, buahnya mudah meletup bila dh masak :)

      Delete
  8. Kalau dah meletop letop bijinya tak habis stoknya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu kak Diana, tp Julie ni asal nampak je buah yg dh masak x pun Julie kumpul kecuali kalo ada yg nak, cepat je jari2 ni petik & letupkan buah kembung ni hihi...lgpun mudah je tumbuh :)

      Delete
  9. Salam Julie,

    Dulu when I was kid, ada banyak bunga ni kat rumah my Mom. Lepas tu kan entah hilang ke mana hahahaha

    ReplyDelete