Tuesday, May 13, 2014

Mencari Tuan Rumah???

Selama hampir 2 minggu kami sekeluarga x di rumah, balik rumah je, suami yg masuk dulu di rumah terus memangil dan menunjukkan aku sesuatu....
Pucuk hoya menjulur dari celah tingkap.

"Siap dengan pucuk bunga lagi hihi...."
Pokok hoya rupanya (kubeli dari Kak Rose "Semua Menjadi)...hihi memang terkejut jugak 1st time tengok, sampai masuk dapur rumah, hebat juga makhluk ciptaan Allah ni ye, menjalar demi kesinambungan hidup, walaupun almost 2 minggu pokok ni x disiram air, namun tetap bertahan, "Hoya tu mencari tuan rumah, al maklumlah hampir 2minggu x dgr suara tuan rumah"...Kata2 berseloroh Aunt Emma, membuatkanku tersenyum setiap kali kulihat pucuk pokok hoya yg masih lagi perpacak dari celah langsir rumah, nampaknya nak kena potonglah pucuk hoya ni. :)

Pokok hoya yg kugantung tepi tingkap rumah.

9 comments:

  1. Hoya ni memang tak perlu banyak air kan. Dekat rumah ni tak pernah pula siram masa kemarau hari tu pun masih hidup sejahtera lagi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. pokok ni memang tahan lasak kak hehe....

      Delete
  2. Replies
    1. X kak, Julie & family balik kampung nenek husband Julie d Terengganu. Cantik sungguh pantai d Terengganu tu kak :)

      Delete
    2. Husband Julie pun asal orang Terengganu ke?

      Delete
    3. Emak dia org Terengganu kak, husband lahir d Pahang, :)

      Delete
  3. wah! dah besar dan gemuk pokok hoya tu yer, cantik lg bunganya!

    ReplyDelete