Monday, May 26, 2014

Kucing oh! kucing.....

Aku memang sangat sukakan kucing, & jikalau diberikan peluang utk membela haiwan peliharaan, memang kucinglah binatang pertama yg muncul dlm list, binatang yg comel & berbulu gebu ini amat best utk dibelai2, diusap & bleh jadi teman dikala bosan, tetapi memandangkan hampir setiap hari hujan turun dgn lebatnya di daerah Pontian ini, membuatkan tanah basah & amat x selesa bagi mamalia ini utk membuang najis, maka.......


 
Pasu bungaku dijadikan tempat membuang najis.

Kalo diikutkan nafsu amarah yg jahat, mau sahaja kujentik2 hidung kucing yg membuat durjana ini, tapi x sampai hati sebab kucing adalah binatang & binatang xde akal, lgpun ntah kucing mana2lah yg buat, yg penting kena cari cara utk mengelakkan perkara yg sama berulang, beberapa cara yg telah kubuat utk mengelakkan pokok2 bungaku di dlm pasu drp digali kucing adalah seperti:

1) Tutup dgn bakul.

2) Tutup dgn botol.

3) Letakkan keratan buluh di sekeliling bunga.
Pada pemerhatianku, cara pertama tu efektif juga tetapi xkanlah nak beli sehingga 10 biji bakul utk menutupi pasu jika pasu ada 10 biji, kalo setakat 2 biji pasu tu bolehlah kotz, manakala style ke2 pula hanya sesuai utk menyemai biji benih je, & cara ke3 agak sedikit berjaya, tetapi kena letak lebih banyak keratan buluh/ranting kayu, sebab kucing size S mungkin boleh menyelinap masuk & mengali lubang semula. So kenalah letak keratan buluh/ranting banyak2 & pindahkan pasu ke tempat lain. Sesiapa yg memiliki idea yg lebih bernas, tolonglah syer2kan idea itu kepada saya...thank you :)

4 comments:

  1. Julie, letak batu hiasan yg beli kat neseri tu, pasu cantik, kucing pun tak kacau. Akak dah cuba dan berjaya!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bagus info kakak ni, thanks ye kak...

      Delete
  2. Dulu awal awal bila gembur tanah kucing dekat rumah selalu gali buat tempat najis dia.
    Sekarang ni tak buat pula menguji kesabaran kut.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itulah tu kak, nasib baik tanah dkt rumah Julie jenis tanah liat, jd kurang sikit kucing2 tu nak gali bila Julie gembur tanah dkt pokok2 bunga Julie, tapi pasu bunga pula jg mangsa hehe...sabar je le............

      Delete